SER: individuele pensioenpot en minder zekerheid

11 mei 2017 | Door redactie

Als het aan de Sociaal-Economische Raad (SER) ligt, krijgen werknemers individuele pensioenspaarpotten. De hoogte van de uitkering moet pas bekend worden als de pensioendatum nadert. Dat staat in een vertrouwelijke notitie.

De SER geeft het advies over het pensioen naar aanleiding van een verzoek van drie jaar geleden van het kabinet. Het advies zal van groot belang zijn voor het nieuwe pensioenstelsel en de formatieonderhandelingen. De belangrijkste hervormingen die volgens de raad nodig zijn, zijn:

  • het omvormen van de collectieve pensioenpotten naar individuele pensioenpotten;
  • pas tien jaar voor de pensioendatum van een deelnemer uitsluitsel over de hoogte van de uitkering.

Werkgevers blijven bijdragen

Toch zijn er ook delen van het pensioenstelsel die niet hoeven te veranderen. Zo adviseert de SER om de levenslange pensioenuitkeringen in stand te houden, zodat mensen niet zonder pensioenuitkering komen te zitten als ze ouder worden dan verwacht. Ook de plicht voor werkgevers om bij te dragen aan de pensioenen van hun werknemers, moet volgens de SER blijven bestaan.

Pensioengevend loon en AOW-franchise

De SER doet geen aanbevelingen voor veranderingen in het maximale pensioengevende loon en de AOW-franchise. Die bedragen zijn in 2017 als volgt: