Variabel pensioen kiezen kan tijdelijk achteraf

8 februari 2017 | Door redactie

Het ministerie van Financiën heeft een goedkeuringsbesluit Wet verbeterde premieregeling gepubliceerd. Dit regelt dat werknemers die in 2014 of de eerste helft van 2015 met pensioen zijn gegaan, in 2017 alsnog voor een variabele uitkering van hun premieregeling of kapitaalovereenkomst mogen kiezen.

Werknemers met een beschikbarepremieregeling konden bij pensioneren tot 2014 kiezen voor een pensioenknip. Ze hoefden dan niet meteen een levenslang pensioen aan te kopen, wat door de lage rente erg onaantrekkelijk was. Ze konden hun pensioen opknippen in eerst een tijdelijke pensioenuitkering en na afloop daarvan met het resterende kapitaal een levenslange uitkering aankopen. De regeling pensioenknip werd met ingang van 2014 afgeschaft, maar op 8 juli 2015 toch weer tijdelijk ingevoerd omdat de Wet verbeterde premieregeling nog niet was afgehamerd. Deze wet maakt kiezen uit een vaste of variabele pensioenuitkering sinds 1 september 2016 mogelijk.

Levenslang pensioen aankopen enige optie

De werknemers met een beschikbarepremieregeling die met pensioen gingen in de periode 1 januari 2014 tot 8 juli 2015, vielen tussen wal en schip. Zij konden niet anders dan op dat moment een levenslang pensioen aankopen, ook al viel dit door de lage rentestand heel mager uit.

Niet in strijd met fiscale regels

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dan ook aangekondigd dat deze groep alsnog mag kiezen voor een variabele pensioenuitkering volgens de Wet verbeterde premieregeling. Een deel van de pensioenspaarpot kan dan – op risico van de werknemer – in de pensioenfase nog worden doorbelegd. Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft via het genoemde goedkeuringsbesluit geregeld dat dit niet in strijd is met de fiscale regels.