Verlofsparen blijft voorlopig bij werkgever

21 maart 2022 | Door redactie

De minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen komt tot de conclusie dat het onderbrengen van verlofsparen bij externen tot nu toe te veel problemen met zich mee brengt. Ze laat het aan werkgevers en vakbonden over om de mogelijkheden verder te onderzoeken. Het potje van het verlofsparen blijft dus vooralsnog bij de werkgever.

Sinds 1 januari 2021 is het maximum voor het fiscaal gunstig verlofsparen verruimd van 50 naar 100 weken. De verruiming van het verlofsparen vloeit voort uit het pensioenakkoord en is een van de instrumenten om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te vergroten. De werknemer kan het saldo verlofsparen op verschillende manieren inzetten.

  • Tijdens de loopbaan: voor bijvoorbeeld omscholing, (tijdelijk) minder werken, omzetten van verlofsparen in studieverlof of het opnemen van een sabbatical.
  • Aan het eind van de loopbaan: maximaal 100 weken (ofwel zo’n twee jaar) eerder stoppen met werken voorafgaand aan het pensioen

Veel problemen bij opzetten uitbesteding verlofsparen

Minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen heeft op verzoek van de Tweede Kamer de mogelijkheden onderzocht of werkgevers de verlofdagen die werknemers hebben gespaard kunnen onderbrengen bij een externe partij. Haar conclusie is dat dit in principe mogelijk is en dat het ook iets is wat werkgevers en werknemers graag zouden willen. Maar in de praktijk blijken er veel haken en ogen te zitten aan het onderbrengen bij een derde partij, waarbij vooral de kosten van uitbesteding zwaar wegen. Zij gaat er niet mee verder en vindt dat werkgevers en vakbonden hierbij aan zet zijn. 

Opname verlofsparen kan leiden tot extra uitgave

Vooralsnog blijven de gespaarde verlofuren dus op de balans van de werkgever staan. Dit betekent dat de gespaarde verlofuren van de werknemer direct voor rekening van de werkgever komen op het moment dat de werknemer het verlof opneemt. Doordat vooraf meestal niet duidelijk is wanneer een werknemer de gespaarde verlofuren wil opnemen of laten uitbetalen, kan het zijn dat de werkgever hierdoor verrast wordt en op dat moment voor een extra uitgave komt te staan. Het is natuurlijk wel zo dat de werkgever formeel moet instemmen met het op te nemen verlofsaldo.