Ook grote banken schrappen werkgeversverklaring

16 maart 2017 | Door redactie

Sinds 1 maart kunnen werknemers bij steeds meer banken een hypotheekaanvraag doen zonder werkgeversverklaring van uw organisatie. Dat scheelt voor veel werkgevers een hoop werk.

Drie grote banken hebben zich aangesloten bij de pilot ‘HANDIG!’ van Florius en De Hypotheker om bij hypotheekaanvragen niet langer om een werkgeversverklaring te vragen, maar om een digitaal document van mijnuwv.nl. Als een werknemer van uw organisatie een hypotheekaanvraag wil doen bij ABN AMRO, ING of de Rabobank, hoeft de werkgever dus geen werkgeversverklaring (tool) meer in te vullen.

Verklaring is vaak niet correct

Als bij de evaluatie in de loop van 2017 blijkt dat de pilot een succes is, kan de hele hypotheekbranche er gebruik van maken. Dat kan werkgevers een hoop tijd schelen. Uit cijfers van de hypotheekbranche blijkt namelijk dat werkgevers gemiddeld twee á drie keer zo’n verklaring moeten invullen voordat deze helemaal correct en volledig is. Dat komt doordat werkgevers bijvoorbeeld twee verschillende pennen gebruiken of vergeten te vermelden dat er sprake is van loonbeslag (tool).

Loonhistorie wordt uitgebreid

Vanaf begin april voegt UWV meer gegevens over het loon van de werknemer toe: de zogenoemde loonhistorie wordt uitgebreid. Het aantal werknemers dat het document van UWV kan gebruiken voor hun hypotheekaanvraag, zal daardoor veel groter worden.