Aanvragen van WBSO-subsidie wordt per 2018 gemakkelijker

8 september 2017 | Door redactie

Organisaties kunnen een subsidieaanvraag voor de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) tot 1 januari 2018 op twee manieren indienen: via het online aanvraagprogramma of offline via een te downloaden programma. RVO.nl heeft nu bevestigd de aanvraagprocedure per 1 januari 2018 te vereenvoudigen.

Eerder al kondigde RVO.nl aan dat ze plannen had om het offline WBSO-aanvraagproces stop te zetten. Deze plannen gaan door en inmiddels is duidelijk wat RVO.nl daarvoor in de plaats stelt: een nieuw projectformulier waarmee organisaties eenvoudig offline WBSO-aanvragen kunnen voorbereiden. Let op: het gaat alleen om de voorbereiding die offline plaatsvindt. Organisaties kunnen dus geen WBSO (tool) meer aanvragen via het offline aanvraagprogramma. Daarnaast is het online formulier verbeterd: het is logischer opgebouwd, bevat minder vragen, de toelichtingen zijn eenvoudiger en in de invoervelden is meer ruimte voor tekst. Het online formulier komt eind oktober 2017 beschikbaar in eLoket. Organisaties die eerder, online of offline, een WBSO-aanvraag hebben ingediend, kunnen deze oude aanvraag terugvinden in eLoket. Daar staat hij klaar om aanpassingen in door te voeren.

Manieren om nieuwe projecten aan uw aanvraag toe te voegen

Vanaf 1 januari 2018 kunnen organisaties op twee manieren nieuwe projecten toevoegen aan de aanvraag: door in het online WBSO-aanvraagprogramma direct de projectvragen te beantwoorden óf door de projectvragen eerst in het nieuwe projectformulier in pdf-formaat te beantwoorden en zo grotendeels offline de aanvraag voor te bereiden. Dit offline voorbereide werk is eenvoudig in te lezen. Met het nieuwe programma zijn ook individuele projecten uit vorige aanvragen te kopiëren. De overige vragen zijn online in te vullen.
Het pdf-formulier komt uiterlijk eind oktober 2017 beschikbaar op mijnrvo. Daarnaast hoeft de werkgever geen vragen meer te beantwoorden die bedoeld zijn voor de beoordeling of voor statistische doeleinden. De vragen die hij wel moet beantwoorden zijn duidelijker geformuleerd. Ook organiseert RVO op donderdag 9 november een gratis webinar waarin RVO-adviseurs de mogelijkheden van de WBSO gratis toelichten. Aanmelden voor de webinar kan vanaf oktober via RVO.nl.