Gebruik zoekmachines voor subsidies

24 oktober 2013 | Door redactie

De subsidiekraan is de afgelopen tijd vaak dichtgedraaid. Toch zijn er nog wel potjes te vinden als u personeel wilt scholen of aandacht op de werkvloer wilt schenken aan veiliger werken. Sommige regelingen zijn landelijk en weer andere zijn gekoppeld aan de branche of de regio waarin u werkzaam bent.

Een handig hulpmiddel bij het zoeken naar subsidies of tegemoetkomingen voor het personeel is een portal waarin alle regelingen op een rijtje zijn gezet. U kunt dan gemakkelijk een selectie maken van subsidies en tegemoetkomingen die aansluiten bij uw vraag. Twee van zulke portals met subsidies zijn:

  • Subsidiescanner.nu: bevat in totaal 346 subsidies en regelingen van de landelijke overheid (ministeries van SZW, OCW, UWV, Belastingdienst), sectorale en gemeentelijke subsidies en regelingen. Op basis van het profiel van een werkzoekende, werknemer of stagiair en een mogelijk (toekomstig) dienstverband kunt u zien welke subsidies en regelingen u kunt aanvragen. U kunt ook doorklikken op een specifieke regeling om uitgebreidere informatie te vinden over de voorwaarden, subsidiebedragen en aanvraagprocedure. Bij het profiel van kandidaten kunt u zoeken op leeftijd, regio of branche, maar ook op arbeidshandicap, WSW-indicatie of duur van de werkloosheid. In de zoekmachine ligt het accent op Noord-Brabant (de portal is mogelijk gemaakt door provincie Noord-Brabant), maar er zijn ook landelijke regelingen in opgenomen.
  • Subsidiecalculator.nl: richt zich op regelingen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals langdurig werklozen, Wajongers en arbeidsgehandicapten. U vindt op deze portal regelingen van UWV zoals job coaching, proefplaatsing en de no-riskpolis; subsidies zoals de recent ingevoerde scholingsvoucher, loonkostensubsidie en plaatsingsbonussen; mobiliteitsbonussen voor oudere en arbeidsgehandicapte werknemers en informatie over de afdrachtvermindering onderwijs (die binnenkort wordt vervangen door de subsidieregeling praktijkleren).