Straks langer standaard loonkostensubsidie?

25 maart 2016 | Door redactie

De standaard loonkostensubsidie van 50% van het minimumloon die werkgevers de eerste zes maanden van een dienstverband mogen claimen, scheelt heel wat administratieve rompslomp. Van regeldrukbewaker Actal mag deze periode nog wel worden verlengd.

Het Adviescollege toetsing regeldruk (Actal) is enthousiast over de nieuwe werkwijze voor het bepalen van de hoogte van de loonkostensubsidie die werkgevers krijgen als zij iemand aannemen uit de doelgroep van de Participatiewet die niet zelfstandig het minimumloon kan verdienen. De nieuwe aanpak scheelt namelijk een hoop administratieve rompslomp voor werkgevers én UWV.

Na zes maanden bijgesteld

De nieuwe regels zorgen ervoor dat de loonkostensubsidie die de werkgever kan aanvragen voor de eerste zes maanden van het dienstverband standaard 50% van het minimumloon bedraagt. Pas na deze zes maanden wordt de loonkostensubsidie in lijn gebracht met wat de werknemer in de praktijk werkelijk zelfstandig kan verdienen. Een wetsvoorstel dat deze forfaitaire subsidie officieel moet regelen, wordt binnenkort bij de Tweede Kamer ingediend. Vanaf dat moment mogen werkgevers vooruitlopend op de wet al volgens de nieuwe aanpak te werk gaan.
Actal wijst er wel op dat de termijn van zes maanden soms te kort is, wat ervoor kan zorgen dat werkgevers alsnog afhaken. Het zou een goed idee zijn om de mogelijkheid te introduceren voor een verlenging van deze periode.

Stel gratis uw vraag over loonkostensubsidie

Heeft u vragen over de regels voor loonkostensubsidie, dan kunt u deze gratis stellen aan de adviseurs van de adviesdesk. U ontvangt binnen één werkdag reactie en binnen vijf werkdagen een antwoord op maat. Stel direct uw vraag.