Subsidie kennisverwerving start in september

17 augustus 2015 | Door redactie

Mkb-ondernemingen kunnen op dit moment profiteren van de subsidieregeling voor demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en kennisverwerving (DHK-regeling). Per 1 september 2015 wordt het onderdeel kennisverwerving ondergebracht in een nieuwe regeling: Starters International Business kennisverwerving (SIB Kennisverwerving).

Via de DHK-regeling konden mkb-ondernemingen, die hun activiteiten willen uitbreiden naar opkomende markten of ontwikkelingslanden, in aanmerking komen voor subsidie. De subsidieregeling Internationaal Excelleren werkte uit wanneer en onder welke voorwaarden u in aanmerking kon komen voor deze subsidie. Omdat de kennisverwerving per 1 september 2015 in een aparte regeling ondergebracht wordt, gaat de DHK-regeling straks verder onder de naam DHI-regeling (een subsidieregeling voor demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsstudies).

Eerst een coachingstraject doorlopen

De regeling SIB Kennisverwerving maakt het voor mkb-ondernemingen mogelijk om een deskundige in te huren die u bijstaat als u uw onderneming (beter) wilt profileren in het buitenland. De regeling werkt met zogenoemde kennisvouchers waarmee u een deskundige in de arm kunt nemen, nadat u een coachingstraject hebt gevolgd. De begeleiding bestaat onder andere uit juridisch en fiscaal advies. U kunt uw aanvraag indienen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO). Als uw aanvraag wordt gehonoreerd, krijgt u maximaal 50% van de advieskosten (inclusief BTW) vergoed. Mkb-ondernemingen kunnen rekenen op een vergoeding van minimaal € 5.000 en maximaal € 10.000. De overige voorwaarden zijn nog in ontwikkeling. Op de website van RvO vindt u binnenkort meer informatie.

Let op de deadlines van de subsidieregelingen

De aanvraagperiodes van de DHI-regeling en SIB Kennisverwerving zijn niet gelijk. De DHI-regeling opent op 1 september 2015 en sluit op 13 oktober 2015 om 15:00 uur.