Lopen brildragers meer of minder risico op een coronabesmetting?

23 februari 2021

Binnen onze organisatie zijn we actief bezig met hygiëne. Nu vragen we ons af of we ook iets moeten regelen voor mensen die een (veiligheids-)bril dragen. Lopen zij meer of minder risico op een besmetting? En hoe kan een bril het beste virusvrij worden gehouden?

Volgens een onderzoeksteam uit India lopen brildragers minder kans op een coronabesmetting, zo'n twee tot drie keer minder. Dit onderzoek moet nog wel herhaald worden om de resultaten te verifiëren. Een bril kan gedragen worden om het zicht te verbeteren of als persoonlijk beschermingsmiddel (PBM).

Logisch

Virologen vinden de uitkomst van het onderzoek logisch klinken. Brildragers raken namelijk hun ogen veel minder vaak aan dan mensen die geen bril dragen. Dit voorkomt de overdracht van virus via de ogen.

Virusvrij houden van brillen

Het is raadzaam om de (veiligheids-)bril vaker schoon te maken, zolang het coronavirus rondwaart. Iedere brildrager zit immers regelmatig met zijn handen aan zijn bril.

Een reguliere bril kan het beste schoongemaakt worden met lauwwarm water en zeep en schone handen. Dit is de beste manier om virussen te verwijderen, zonder dat de bril beschadigt. Bij twijfel kunt u altijd advies vragen aan de opticiën die u de bril heeft verkocht. Afdrogen doet u met een zachte, schone stofvrije doek, die bij voorkeur wegwerpbaar of uitwasbaar is.

Bij een veiligheidsbril geldt hetzelfde, tenzij in de gebruiksaanwijzing een andere schoonmaakmethode is geadviseerd. Als schoonmaken met water en zeep niet in de instructie staat, kan de werkgever bij de leverancier informeren of regelmatig wassen met water en zeep schadelijk is voor de kwaliteit van de veiligheidsbril.

De werkgever kan gebruik maken van zijn instructierecht (V&A) om voorschriften op te stellen voor het schoonhouden van persoonlijke beschermingsmiddelen.