Aansprakelijkheid en zorgplicht tijdens uitjes

6 juni 2013 | Door redactie

Nu de zonnestralen eindelijk doorbreken, krijgt u misschien ook inspiratie voor een leuk bedrijfsuitje. Heeft u een overvloed aan originele ideeën, dan is dat natuurlijk hartstikke mooi maar u moet wel rekening houden met de aansprakelijkheid. U heeft tenslotte een zorgplicht tegenover uw medewerkers. Die geldt ook tijdens bedrijfsuitjes.

Of u nu een bedrijfsuitje onder of na werktijd en binnen of buiten de organisatie organiseert, u heeft zorgplicht. Ook al zijn uw medewerkers niet aan het wet werk, hun aanwezigheid is natuurlijk wel werkgerelateerd. U zult er dus voor moeten zorgen dat de activiteit zowel leuk als veilig is. Parachutespringen, bungeejumpen of kitesurfen zijn dus misschien iets te risicovol. Kies liever voor veiligere opties zoals dansworkshop, een kookcursus of een speurtocht op het strand.

Aansprakelijkheid bij organisatie extern bureau

Ook als u het bedrijfsuitje laat organiseren door een extern bureau, kunt u aansprakelijk gesteld worden voor de schade als gevolg van eventuele ongelukken tijdens het uitje. Bespreek de eventuele risico’s van het uitje dus zorgvuldig met het bureau en verzeker uzelf ervan dat het bureau de nodige maatregelen neemt om de risico’s te beperken. De rechter zal van u verwachten dat u een relatief kleine extra investering doet om de veiligheid van uw medewerkers te garanderen als dat nodig is. Veiligheid is dus geen punt waarop u kunt bezuinigen.

Uitnodiging bedrijfsuitje of personeelsfeest

Natuurlijk gaat u er van uit dat het een leuke dag zal zijn zonder ongelukken. Nodig uw medewerkers tijdig uit zodat ze rekening kunnen houden met het uitje in hun agenda. De vaktool ‘Uitnodiging personeelsfeest of bedrijfsuitje’ geeft u een voorbeeld van een uitnodiging. Laat uw medewerkers ook weten of ze speciale kleding of schoenen nodig hebben en geef ze de gelegenheid om af te zien van deelname als ze de activiteit te eng vinden. Druk van de leidinggevende of collega’s om toch mee te gaan, is in zo’n geval uit den boze.