Draaiboek is niet alleen voor evenementen

Een datalek is niet iets waar uw organisatie iedere dag mee te maken krijgt, maar als het gebeurt kunt u maar beter goed voorbereid zijn. U bent er helaas niet met goede antimalwaresoftware en een firewall. Denk ook eens aan beleid voor het omgaan met data en zorg voor een draaiboek waarin beschreven staat welke stappen moeten worden gevolgd als er data op straat komen te liggen.

25 januari 2012 | Door redactie

Hackers zijn lang niet altijd de verantwoordelijken als er gevoelige bedrijfsinformatie naar buiten komt. Uw collega’s kunnen ook de fout in gaan door bestanden te kopiëren op een usb-stick of naar een privé-e-mailadres te sturen. Wat de oorzaak van dataverlies ook is, zorg dat u weet wat u te doen staat, mocht het gebeuren. Uit onderzoek van Webwereld en SpicyLemon bleek dat slechts 28% van de ondervraagde Nederlandse bedrijven een draaiboek had waarin beschreven werd wat er gedaan moest worden bij dataverlies.

Draaiboek en beleid helpen

Heeft uw organisatie nog geen draaiboek met daarin een stappenplan bij dataverlies, stel dit document dan alsnog op. Ook is het niet onverstandig om beleid op te stellen op het gebied van beveiliging. Daarin kunt u bijvoorbeeld regels voor wachtwoorden en thuiswerken opnemen.