Houd uw brein scherp op het werk

10 januari 2019 | Door redactie

Een constante stroom aan informatie en het aldoor online zijn, kan ervoor zorgen dat werknemers het niet allemaal meer zo helder zien. Om te voorkomen dat de hersenen overprikkeld of zelfs overbelast raken, is het belangrijk dat werknemers hun brein dagelijks voldoende rust te geven. Met een methode als de Pomodorotechniek blijft het brein scherper tijdens het werk.

De digitale wereld heeft de afgelopen jaren vele processen versneld en vergemakkelijkt, maar kan ook een negatieve impact op uw productiviteit hebben. U kunt op elk moment van de dag, vanaf elke plek en met veel verschillende apparaten de digitale wereld binnenstappen. Dit kan tot een overdaad aan prikkels leiden. Het is belangrijk om het aantal prikkels op een werkdag te verminderen. Zo blijft uw brein scherper tijdens uw werk. Een manier om uw brein scherp te houden, is de Pomodorotechniek.

Op een taak tegelijk richten

De Pomodorotechniek zorgt ervoor dat u zich op één taak tegelijk richt en op tijd even een korte pauze (tool) neemt. Door in vaste blokken van 25 minuten achter elkaar te werken, zorgt u dat de focus op een bepaalde taak ligt – deze wilt u immers af hebben voor de timer afgaat. Vervolgens neemt u vijf tot tien minuten pauze. In die tijd maakt u bijvoorbeeld een wandeling naar het kopieer- of koffieapparaat, of loopt bij een collega binnen. Zo krijgt uw brein even rust. Om het uzelf helemaal makkelijk te maken, kunt u een speciale app voor de Pomodorotechniek downloaden zoals de Tomato Timer, Pomodoro Timer of Clockwork Tomato.

Tips voor meer focus

  • Zoek een rustig plekje op als u moeite heeft u te concentreren. Er is altijd wel een lege vergaderruimte of kamer van een afwezige collega te vinden waar u kunt gaan zitten om u af te zonderen van prikkels.
  • Schakel uw smartphone uit en trek de internetkabel uit uw computer (tools) als u zich moet focussen op een taak. Zo voorkomt u dat u afgeleid raakt door privéberichten op WhatsApp of tussendoor even naar een nieuwssite surft.
  • Hoe vreemd het ook klinkt, even wegdromen is goed. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dagdromen helpt om informatie te verwerken en dat het uw werkgeheugen versterkt. Het werkgeheugen is de vaardigheid om over meerdere zaken tegelijk na te denken, zonder te vergeten waar u mee bezig was.