Maak optimaal gebruik van de zomerperiode

6 juni 2016 | Door redactie

Als u aan de zomerperiode denkt, denkt u misschien eerder aan lekker ontspannen dan aan hard doorbikkelen. Toch is de zomer vaak een ideale periode om klussen af te ronden die anders blijven liggen. Denk aan opruimen en poetsen maar ook aan het vaststellen van verbeterpunten.

Voor veel organisaties is de zomerperiode relatief rustig. Dat biedt gelegenheid om zaken aan te pakken waar u de rest van het jaar niet aan toekomt. Denk aan het grondig opruimen en poetsen van de werkplekken, de werkvloer, het magazijn en het buitenterrein. Een opgeruimde en schone werkomgeving (tool) is altijd een stuk prettiger om in te werken.

Afstand nemen van de dagelijkse werkzaamheden

Een rustige periode is ook de gelegenheid bij uitstek om even  afstand te nemen van de dagelijkse werkzaamheden en na te denken over manieren om het werk beter en efficiënter uit te voeren. Neem de verschillende werkprocessen eens goed onder de loep en bekijk hoe u ze beter kunt inrichten, denk aan efficiënt vergaderen (tool).
Ook het bijspijkeren van kennis in het kader van opleiding & ontwikkeling of het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) , kan een manier zijn om het functioneren van medewerkers en de uitvoering van het werk te verbeteren. Neem dus ook het opleidingsbeleid van de organisatie eens door en bekijk hoe u het kunt uitvoeren in de praktijk.  

Maak er een project van

Hoewel er ook werknemers zullen zijn die bij het aanbreken van de zomer al uit zichzelf aan het opruimen en poetsen slaan, kan het geen kwaad om er en organisatie breed project van te maken. Door er een leuk thema aan te koppelen maakt u er een ludieke actie van die zelfs onwillige werknemers over de streept trekt een bijdrage te leveren. Stuur bijvoorbeeld een mail rond die ‘de puike poetsweek’  aankondigt, nodig alle werknemers uit de taken op te pakken die u ze toebedeeld heeft en sluit het geheel af met een welverdiende borrel in de zon.