Blue Monday: de gezelligste werkdag van het jaar!

11 januari 2024 | Door redactie

Maandag 15 januari is het weer 'de meest deprimerende dag van het jaar': Blue Monday. Het is goed mogelijk dat werkzaamheden die dag een stuk minder aantrekkelijk ogen dan anders. Zo overleven werknemers Blue Monday op kantoor!

‘Blue Monday’ (in goed Nederlands soms ook wel ‘Deprimaandag’) is het geesteskindje van Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht een formule om de meest deprimerende dag van het jaar te berekenen. Hij deed dit op basis van onder meer de weersgesteldheid (januari staat niet bepaald bekend om zijn zonovergoten dagen; meestal is het guur, koud en nat), schulden van werknemers (dure feestmaand december heeft er financieel ingehakt) en goede voornemens die inmiddels in de prullenbak zijn beland. Daarnaast zijn er op Blue Monday voorlopig nog geen feestdagen om naar uit te kijken (tool). Tot overmaat van ramp kunnen er verschillende jaarafrekeningen op de mat ploffen. Treurnis alom dus. In 2024 valt Blue Monday op maandag 15 januari (en alvast voor de agenda: in 2025 op maandag 20 januari).

Blue Monday te lijf op kantoor

Nu is het natuurlijk wel érg makkelijk om dit kalenderdieptepunt in de winterdip aan factoren toe te schrijven waarop men geen invloed heeft. Zijn werknemers vatbaar voor dergelijke mistroostigheid? Draai de boel dan eens om en maak van Blue Monday juist de gezelligste werkdag van het jaar. Zet zachtjes de radio aan op de achtergrond, organiseer een gezamenlijke lunch, ga samen een paar keer tijdens de werkdag rekken en strekken, maak met zijn allen een frisse lunchwandeling of verplaats de vrijdagmiddagborrel eenmalig naar de maandag. Als er voor een evenement dat binnenkort plaatsvindt nog ideeën nodig zijn, is dit juíst de dag om hierover te brainstormen (tool). Omdenken dus, en een team zegt al gauw ‘toedeloe’ tegen die donkere wolken.

Bijlagen bij dit bericht