Ook meer succes met gespeeld zelfvertrouwen

20 juni 2018 | Door redactie

In gesprekken en onderhandelingen met klanten, collega’s of met de directie wilt u zelfverzekerd en sterk overkomen. Wie zelfvertrouwen uitstraalt, wordt serieuzer genomen en heeft meer succes. Zelfs als dat zelfvertrouwen maar een façade is.

Het klinkt zo eenvoudig, gewoon meer zelfvertrouwen hebben. Maar er is geen trucje om ervoor te zorgen dat het er van de ene op de andere dag is. Zelfvertrouwen is een competentie die moet groeien maar zeker te leren is. Het gaat er voor uw gesprekspartner echter niet om wat u voelt, maar wat u uitstraalt.

‘Fake it ‘til you make it’

Soms is de beste manier om iets nieuws te doen, gewoonweg te bluffen of een rol te spelen. In het Engels wordt dit fenomeen aangeduid met ‘fake it ‘til you make it’. Door te doen alsof u blaakt van het zelfvertrouwen, overtuigt u de ander makkelijker van uw kunnen. Daardoor groeit uw eigen geloof in uw kennis en kunde en daarmee ook uw zelfvertrouwen. Andersom wordt een gebrek aan zelfvertrouwen juist versterkt als u zich weifelend en onzeker opstelt.

Doen alsof stimuleert ook bij andere zaken

Dit principe – dat al stamt uit de Griekse Oudheid – werkt niet alleen bij het vergroten van het zelfvertrouwen, maar ook bij andere persoonlijke vaardigheden. Wie aan de hand van een soort rollenspel op het werk een positieve instelling en bevlogenheid uitstraalt, zal na verloop van tijd echt meer arbeidsvreugde voelen. 

Bijlagen bij dit bericht

Competentiemanagement
E-learning | VideoCollege 14 minuten