Tijdwinst door sneller te lezen van beeldscherm

30 januari 2020 | Door redactie

U zult ook ervaren hebben dat lezen van een beeldscherm langzamer gaat dan van papier. Maar u bent de hele dag door bezig digitale stukken te verwerken. Dan is het toch wel prettig die snel te kunnen scannen. Omdat ‘tijdwinst’ u vast goed in de oren klinkt, zijn enkele tips voor sneller lezen van een beeldscherm dan ook op hun plaats.

Beeldschermwerk betekent dat u dagelijks ook langdurig bezig bent teksten te lezen die u op uw computerscherm heeft staan. Snel de tekst doornemen is voor medewerkers in het digitale kantoor dan een must. Snellezen kan ook van uw beeldscherm. Bijvoorbeeld door uw ogen regel voor regel door de letterbrij te begeleiden. Op papier kunt u dit doen met uw vinger of een potlood, op uw beeldscherm kunt u de cursor van uw muis gebruiken. Teksten op websites contrasteren vaak sterk met de achtergrondkleur van de site. Uw ogen vinden al die felle kleuren maar vermoeiend, met concentratieverlies tot gevolg. Het kan helpen om de tekst te kopiëren in een neutraal Word-document. Bijkomend voordeel: er zijn ook sneltoetsen om sneller door teksten in Word te navigeren.

Lettertype vergroten helpt 

Het kan ook helpen om het lettertype van uw tekst te vergroten. Lettertypen Arial, Verdana, Tahoma en Georgia staan erom bekend duidelijk leesbaar te zijn. Let er daarnaast op dat uw beeldscherm goed staat afgesteld en dat u ook een juiste zithouding aanneemt als u van het scherm leest. Recent taalkundig onderzoek heeft trouwens aangetoond dat snellezen altijd ten koste gaat van tekstbegrip. Moet u een tekst door en door begrijpen, vraag u dan af of u wel moet willen snellezen.

Bijlagen bij dit bericht