Voorkom dooddoeners bij een presentatie

22 mei 2019 | Door redactie

U heeft een vlammend betoog gehouden over een nieuw plan of project, maar uw toehoorders zijn niet overtuigd. Dat kan komen doordat u clichématige statements heeft toegevoegd aan uw verhaal, waardoor uw publiek toch is afgehaakt. Met de volgende tips geeft u wel een overtuigende presentatie.

Een presentatie geven gaat niet iedereen gemakkelijk af en de een heeft er vaker mee te maken dan de ander. Als het zover is, bereidt u uw verhaal natuurlijk goed voor.  Het is actueel en juist, maar heeft u ook nagedacht over de uitvoering? Die is net zo belangrijk, omdat aan het begin of tussendoor vaak net de verkeerde dingen worden gezegd die uw verhaal onderuit kunnen halen. Als u een betoog begint met een excuus, staat u al met 1-0 achter. Zeg dus niet dat u weinig tijd had om u voor te bereiden of dat u moe bent van de reis, want daar zit het publiek niet op de wachten.

Sheets voorlezen

De kans is groot dat u uw verhaal ondersteunt met een powerpointpresentatie (tools). Daar is niets mis mee, maar als u sheets laat zien, vraag dan niet of uw publiek de tekst goed kan lezen. Wees dit voor en kies minstens lettergrootte 80. Daarmee slaat u twee vliegen in één klap, want dit voorkomt ook dat u te veel tekst vermeldt op een sheet. Sheets voorlezen is  eveneens uit den boze. Wilt u dat mensen de tekst zelf lezen, vraag dit dan en stop even met uw verhaal.

Vragen beantwoorden

Geef daarnaast niet als tip mee dat meeschrijven niet nodig is, omdat de presentatie achteraf beschikbaar is, want meeschrijvers onthouden uw verhaal vaak beter. Stel tot slot het beantwoorden van vragen (tool) niet uit, want blijkbaar is er op dat moment behoefte aan toelichting. Voordat u antwoord geeft, herhaalt u de vraag. Vervolgens gaat u door met uw verhaal. Vergeet daarbij ook niet de ruimte fysiek te gebruiken, want door beweging heeft uw boodschap nog meer impact.