Wintertijd niet goed voor productiviteit

28 oktober 2013 | Door redactie

Voelde u er helemaal niks van vanochtend, van dat uurtje extra slaap in het weekend? Logisch, want het terugzetten van de klok schijnt helemaal niet zo goed te zijn. Het verstoort het ritme van uw biologische klok en zorgt ervoor dat u fysiek en mentaal een beetje uit balans bent. En de wintertijd heeft nog andere nadelen.

Elk jaar rond deze tijd laait de discussie over de zomertijd en wintertijd weer op. De zomertijd is ooit bedacht om energie te besparen. En dan niet uw eigen lichaamsenergie, maar energieverbruik door apparaten en machines. Het energieverbruik zou dalen omdat het ’s avonds langer licht zou zijn. Maar dat voordeel wordt door de wintertijd weer teniet gedaan. Dan stijgt volgens energiebedrijf Essent het verbruik juist met gemiddeld 2,6%, zo meldt de Volkskrant. Een ander nadeel is dat mensen na hun werk niet meer in het daglicht buiten kunnen sporten en dat het minder veilig is. Door de wintertijd gebeuren er meer ongelukken, zo berekende de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Wintertijd veroorzaakt winterdip

Verder maakt de wintertijd mensen somberder en soms zelfs depressiever: daar komt de kreet ‘winterdip’ vandaan. U brengt meer tijd door in het donker en het is nu eenmaal zo dat daglicht energieker maakt dan schemer of duisternis. Dit heeft tot gevolg dat u minder productief bent. Volgens Martha Merrow, hoogleraar moleculaire en genetische chronobiologie aan de  Rijksuniversiteit Groningen, is het twee keer aanpassen van de tijd in een jaar slecht voor het bioritme van mensen. Uw biologische klok raakt erdoor van slag. Het ligt dus niet aan u als u deze week wat minder goed presteert.