Zomerrooster hoeft geen gatenkaas te zijn

3 juli 2012 | Door redactie

In de zomerperiode nemen veel medewerkers (een deel van) hun vakantiedagen op. Daardoor ontstaat er in de meeste organisaties een werkrooster dat veel wegheeft van Zwitserse gatenkaas. De vraag is nu hoe uw organisatie deze afname van het aantal werknemers opvangt. Het blijkt dat veel werknemers taken overnemen van collega’s die tijdelijk afwezig zijn.

Op vakantie gaan is leuk, maar niet altijd voor de achterblijvers. In veel organisaties draait het erop uit dat de aanwezige werknemers de werkzaamheden van hun vakantievierende collega’s opvangen. Dat betekent dus extra werk. Uit een poll onder Rendement-lezers blijkt dat in 37% van de gevallen werkzaamheden worden opgevangen door collega’s. Natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden. Zo kan uw organisatie sluiten in de zomerperiode of vakantiekrachten inzetten. Hoe dan ook, het is verstandig om zoveel mogelijk werk af te ronden voor u weg gaat. U doet dit door uw vakantie tijdig te regelen en een degelijke planning te maken. U ziet dan meteen welke taak urgent is en wat er kan blijven liggen. Leg uzelf deadlines op en kom deze na.

Zomervakantie goed voorbereiden

Het helpt ook om externe contacten zoals leveranciers tijdig op de hoogte te brengen van uw vertrek, het liefste al drie tot vier weken van tevoren. Hierdoor blijft er minder werk liggen voor collega’s, waardoor u meer ontspannen met vakantie kunt. Wilt u meer tips? Lees dan het artikel in Office Rendement 7-2012 over het voorbereiden van uw zomervakantie.

Werkzaamheden in de vakantieperiode