Hoe kan ik omgaan met mijn telefoonangst?

26 juli 2019

Ik ben niet bepaald op mijn mondje gevallen. Maar als ik iemand moet bellen, krijg ik het meteen Spaans benauwd. Wat kan ik aan mijn telefoonangst doen?

De telefoon is onmisbaar in het zakelijk verkeer. Telefonisch kunt u afspraken maken, informatie krijgen en geven, bestellingen plaatsen, kopen en verkopen, opmerkingen en klachten doorspelen en ontvangen. U zult het dus maar hebben: telefoonangst. Uit onderzoek blijkt dat 40% van de medewerkers in meer of mindere mate bang is om te bellen. Het komt zelfs onder telemarketeers voor!

Aparte ruimte

Toch is het geen reden om meteen bij de pakken neer te zitten, want de angst is vaak goed te overwinnen. Deze tips kunnen helpen:

  • Zorg ervoor dat u tijdens het bellen niet wordt gestoord. Ga bijvoorbeeld in een aparte ruimte zitten; sommige mensen zijn bang dat hun collega’s stiekem meeluisteren en hen zullen uitlachen (wat in principe niet waar is).
  • Schrijf van tevoren op waarover u het wilt hebben, al dan niet met bulletpunten. Zo’n ‘scriptje’ geeft u houvast.
  • Bel zo vaak mogelijk om uw angst onder controle te krijgen. U zult zien dat het steeds beter gaat!

Oorzaak achterhalen

Durft u echt niet meer te bellen? Meld u dan aan voor een cursus om u over uw angst heen te helpen. Of overweeg de hulp van een psycholoog in te roepen. Deze kan u misschien helpen de oorzaak van de telefoonangst te achterhalen.