Hoe krijg ik een kritische collega toch enthousiast?

26 juli 2019

Een van mijn collega’s is altijd zó kritisch als ik leuke ideeën voor onze organisatie opper! Kan ik hier iets aan doen, of moet ik er maar mee leren leven?

Het is begrijpelijk dat u hier moeite mee heeft. Zelf bent u razend enthousiast, en misschien heeft u het plan ook nog zelf bedacht. En ja hoor: die collega die nooit eens leuk reageert en altijd tienduizend beren op de weg ziet, levert kritiek.

Bezwaren serieus bekijken

Maar weet u zeker dat u niet alleen oog heeft voor de ergernis die dit gedrag in u naar boven haalt? Uw collega bederft uw plezier en misschien is dat hetgeen waarover u struikelt. Het zou ook zo kunnen zijn dat de inbreng uiteindelijk wel heel waardevol is. Door uw verschillende houdingen kunt u elkaar goed aanvullen. Uw collega ziet de mogelijke problemen die door het idee kunnen opdoemen wél en behoedt iedereen daarmee juist voor een té roze bril. Als u de bezwaren serieus bekijkt, kunt u ook de zwakkere kanten van een plan ontdekken, kanten die alle dolenthousiaste collega’s over het hoofd zien. Daarnaast: het enthousiasme van uw andere collega’s kan net zo goed ‘meeloperij’ zijn, omdat zij graag in de smaak willen vallen.

Visie honoreren

Uw kritische collega heeft het heus wel in de gaten als u bezwaren min of meer wegwuift. Voor deze collega zijn die bezwaren echter reëel. Door er serieus op in te gaan, honoreert u zijn of haar visie en zal hij of zij zich uiteindelijk ook makkelijker in uw plannen kunnen vinden.