Duitssprekende werknemer is waardevol

1 mei 2012 | Door redactie

Werkgevers hebben dringend behoefte aan werknemers met een goede kennis van de Duitse taal. Helaas zijn deze dun gezaaid in Nederland. Het Nederlandse bedrijfsleven pleit voor meer en beter onderwijs in de Duitse taal op scholen. Maar in de tussentijd moet u andere oplossingen verzinnen om aan Duitssprekende werknemers te komen.

Nederland heeft sterke economische banden met Duitsland. Om die handelscontacten te onderhouden en optimaal te benutten, is goede communicatie belangrijk. Dat wordt echter lastig voor bedrijven als ze geen werknemers in dienst hebben die de Duitse taal voldoende machtig zijn. Steeds minder scholieren kiezen Duits als eindexamenvak. Ook in hogere opleidingen is er geen of nauwelijks aandacht voor. Onderhoudt ook u nauwe banden met organisaties van onze oosterburen? Dan is het belangrijk dat u zelf investeert in het werven van werknemers die Duits spreken.

Zakelijke taalbeheersing van het Duits

U kunt natuurlijk uw wervings- en selectiebeleid hierop toespitsen, maar als er geen kandidaten zijn die Duits beheersen, heeft dat weinig zin. Een andere optie is om werknemers te zoeken in Duitsland. Maar vaak is het eenvoudiger om de talenkennis van uw personeel op te poetsen. U kunt bijvoorbeeld werknemers samen op cursus sturen, zodat ze ook met elkaar kunnen oefenen. Of u kunt een ‘in company’-cursus zakelijk Duits aanbieden. Er zijn volop aanbieders van zulke cursussen. U kunt denken aan particuliere taleninstituten, maar ook aan een volksuniversiteit in uw regio.