Kiest u voor incompany of extern opleiden?

10 februari 2014 | Door redactie

Er zitten voor- en nadelen aan incompany en extern opleiden van het personeel. Het hangt van de leerdoelen van uw medewerkers af welke opleidingsvorm het beste bij uw organisatie past. Kijk dus altijd goed naar de leerbehoefte.

Het is nuttig om u altijd af te vragen of u een opleiding binnen of buiten de muren van uw organisatie wilt laten verzorgen. Soms biedt een mengvorm uitkomst. Bij incompany opleiden hoeven medewerkers de deur niet uit. Dit betekent ook dat ze minder tijd kwijt zijn aan reizen van en naar de leslocatie. Incompanytrainingen bieden meestal de mogelijkheid om de scholing beter te laten aansluiten op de dagelijkse werkzaamheden. Maatwerk met praktische waarde is dus een groot voordeel van incompany opleiden. Verzorgt een externe trainer de incompanytraining, dan mag u er zeker kritisch op zijn dat het lesaanbod goed aansluit op de praktijk. Dat is immers een belangrijk argument om voor deze vorm van opleiden te kiezen.

Duidelijke informatie over leerdoelen

Zorg ervoor dat u de trainer van voldoende informatie voorziet. Kan hij een uniforme groep medewerkers verwachten? Of zijn het medewerkers met zeer uiteenlopende kennisniveaus? Bent u vooral op zoek naar verdieping of wilt u uw medewerkers veel praktijkoefeningen laten doen? Hoe duidelijker u over uw opleidingswensen bent, hoe beter de opleider zijn aanbod op uw leerdoelen kan afstemmen.

Niet te ver reizen bij extern opleiden

Stuurt u medewerkers naar een externe opleider, dan is het programma meestal minder goed afgestemd op de dagelijkse werkzaamheden. Ook moeten uw medewerkers reizen van en naar de opleidingslocatie, hoewel hier meestal ook lagere opleidingskosten tegenover staan. Deze oplossing biedt uitkomst als medewerkers niet al te ver hoeven te reizen en zij meer algemene kennis en vaardigheden moeten opdoen.