POP geeft boost aan nastreven droombaan

19 augustus 2015 | Door redactie

Werknemers die al een tijdje op een bepaalde positie zitten, kunnen behoefte hebben aan een nieuwe uitdaging binnen de organisatie. Toch maken werknemers hier ook vaak geen werk van: het ontbreekt deze werknemers aan zelfvertrouwen of zij vinden zichzelf te oud. Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) kan in dat geval een handje helpen.

Uit onderzoek van The Open University onder 1.000 Nederlandse respondenten blijkt dat één op de drie medewerkers denkt dat hij te oud is voor een carrièreswitch binnen de organisatie. Nog een derde zegt niet over de juiste kwalificaties te beschikken om door te groeien. 13% van de respondenten zegt het zelfs heel expliciet: ‘voor het nastreven van mijn droombaan heb ik te weinig zelfvertrouwen’. Jongeren (vooral de 18 tot 24 jarigen) hebben minder last van belemmerende gedachten; 31% geeft aan hun droombaan te zullen bereiken door middel van een promotie.

Meer zelfvertrouwen door POP

Met een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) kunt u medewerkers helpen om wél achter hun interne droomfunctie aan te gaan. In dit plan wordt een balans gezocht tussen de doelen die de organisatie nastreeft en de doelen van de individuele werknemer. Daaruit blijkt dat er vaak meer mogelijk is dan medewerkers denken. En dat kan helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen.