Studiekosten aftrekbaar vanaf € 250

9 oktober 2013 | Door redactie

Door de crisis houden veel werkgevers de hand op de knip en moeten medewerkers scholingskosten voor eigen rekening nemen. Door een verlaging van de scholingsdrempel in de inkomstenbelasting die sinds dit jaar geldt, komen medewerkers echter sneller in aanmerking voor fiscale aftrek.

Medewerkers kunnen hun loopbaan sturen door opleidingen te volgen. Natuurlijk is het fijn als de werkgever de opleidingskosten voor zijn rekening neemt. De crisis dwingt werkgevers echter te bezuinigen, met als gevolg dat medewerkers steeds vaker zelf voor scholingskosten opdraaien. Sinds 2013 is de drempel in box 1 van de inkomstenbelasting voor de aftrek van scholingsuitgaven echter verlaagd naar € 250. Hierdoor komen medewerkers die een opleiding volgen en deze zelf betalen, sneller voor fiscale aftrek in aanmerking.

Persoonsgebonden aftrek mag maximaal € 15.000 zijn

Vóór 2013 waren de uitgaven voor een opleiding of studie pas aftrekbaar als de kosten hoger waren dan € 500. Sinds dit jaar zijn studiekosten al aftrekbaar vanaf € 250. De persoonsgebonden aftrek mag maximaal € 15.000 bedragen. Met de verlaging van de aftrekdrempel wil het kabinet investeren in de kenniseconomie en bevorderen dat mensen sneller kiezen voor om- of bijscholing.