Geen herziening WW-premie nodig bij overwerk in 2020

Werkgevers hoeven over 2020 de lage WW-premie niet te herzien als een werknemer meer dan 30% heeft overgewerkt. Dit heeft het kabinet onlangs in aanloop naar Prinsjesdag bekendgemaakt.

15 september 2020 | Door redactie

Werkgevers betalen sinds 1 januari 2020 als gevolg van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) via de premies werknemersverzekeringen geen sectorpremie WW meer, maar een hoge of lage premie Awf. De lage WW-premie (2,94% in 2020) geldt alleen voor werknemers met een vast contract en een vast aantal uren. Werkt een vaste werknemer in een kalenderjaar meer dan 30% over, dan moet uw organisatie de WW-premie herzien (tool) en alsnog met terugwerkende kracht de hoge WW-premie (7,94% in 2020) voor hem betalen.

Hoge WW-premie vanwege coronacrisis onterecht

Door het coronavirus is het in bepaalde organisaties nu alle hens aan dek – bijvoorbeeld in de zorg – en het zou onterecht zijn als door dat vele overwerk over 2020 een hoge WW-premie verschuldigd is. Daarom heeft het kabinet bij Besluit van 2 september besloten om een aanpassing te maken die dit onbedoelde effect wegneemt. De aanpassing geldt alleen voor kalenderjaar 2020 en voor alle sectoren.

Bijlagen bij dit bericht