Zorg vóór 1 juli voor addendum lage WW-premie

Om de nieuwe lage WW-premie voor vaste contracten te mogen toepassen, moeten werkgevers een schriftelijk bewijs van het vaste contract met de werknemer in de administratie hebben. Zij moeten dit hebben geregeld vóór 1 juli 2020. Doen zij dit niet, dan is met terugwerkende kracht de hoge WW-premie verschuldigd voor de betreffende werknemer.

17 juni 2020 | Door redactie

Werkgevers betalen sinds 1 januari 2020 via de premies werknemersverzekeringen geen sectorpremie WW meer, maar een hoge of lage premie Awf. De lage WW-premie van 2,94% geldt alleen voor werknemers met een contract voor onbepaalde tijd waarbij het niet om een oproepovereenkomst gaat. Om deze lage premie in heel 2020 te mogen toepassen, moeten werkgevers een schriftelijk bewijs in hun administratie hebben van een vast contract met een werknemer. Dit kunnen zij doen door middel van een zogenoemd addendum bij de arbeidsovereenkomst. Het is daarbij belangrijk dat zowel de werkgever als de werknemer dit ondertekenen. Een digitale handtekening of een instemming per e-mail of in een HR-systeem is daarvoor ook voldoende. Werkgevers moeten het addendum en de ondertekeningen geregeld hebben vóór 1 juli 2020.        

Te laat betekent een hoge WW-premie voor heel 2020

Als werkgevers niet op tijd hun administratie op orde hebben, betalen zij met terugwerkende kracht de hoge WW-premie van 7,94% voor de betreffende werknemer. Het uitstel geldt overigens alleen voor werknemers die uiterlijk 31 december 2019 in vaste dienst kwamen. Dit moet ook blijken uit het addendum. Nieuwe vaste contracten – dus die vanaf 1 januari 2020 – moeten door beide partijen meteen worden ondertekend en in de administratie worden opgenomen.