Hopelijk eenmalig: de online nieuwjaarsspeech

Virtueel of niet, de verplichte ingrediënten van een nieuwjaarsspeech zijn: terugkijken, vooruitblikken en motiveren. Om niet te verzanden in een dertien in een dozijn-praatje over hoe zwaar het afgelopen jaar was en hoe er dit jaar weer volop tegenaan te gaan met z’n allen, enkele tips.

23 december 2020 | Door redactie

Grote kans dat u de nieuwjaarsspeech dit jaar online moet geven. Het is dan nóg belangrijker om een interessant verhaal af te steken, omdat videovergaderen veel vermoeiender is dan naar iemand in persoon te luisteren. Voorkom met de volgende tips dat uw medewerkers in slaap sukkelen.

Prijs uw medewerkers

Om de moed erin te houden voor 2021, is het belangrijk uw medewerkers te complimenteren voor een jaar dat niemand in de koude kleren is gaan zitten. Geef ze erkenning en waardering. Sta stil bij wat er allemaal is goed gegaan, ondanks de coronacrisis. Ga echter niet te veel met cijfers strooien, die zijn te abstract. Vertel liever over concrete resultaten achter die cijfers. Dat kan aan de hand van een persoonlijke ervaring, om uw verhaal levendig te maken. Denk aan een vakantie waarin u een berg beklom, de obstakels die u daarbij tegenkwam en het prachtige uitzicht als eindresultaat. Zijn er medewerkers die buitengewone successen hebben geboekt? Prijs die dan persoonlijk. 

Geef energie

Blijf positief in uw speech, zo gaat uw team met een goed gevoel het nieuwe jaar in. Het klinkt wat cru, maar eigenlijk maakt wat u zegt niet heel veel uit, het gaat erom hoe u het brengt. Iedereen is moe van het afgelopen jaar, dus zorg dat uw speech energie geeft. Blik vol goede moed vooruit en geef er duidelijke voorbeelden bij: ‘Eind 2021 kunnen we…’. Noem daarbij maximaal vijf doelen, om de concentratiespanne te behouden. En gebruik woorden die een gevoel van verbinding geven: wij, met elkaar, samen.

Bereid u voor

Houd het daarnaast kort. Ga voor maximaal tien minuten, zeker als u online speecht. Op papier zijn dat ongeveer 1200 woorden. Maar: lees uw speech niet op van dat papiertje. Sommigen zweren bij een minimale uitwerking van vijf kernpunten om vervolgens een onderhoudend verhaal uit hun mouw schudden. Dat is niet iedereen gegeven. Heeft u wel voorbereiding nodig, doe dit dan gedegen. En, last but not least: zorg dat iedereen een glas in de hand heeft om (virtueel) te klinken op het nieuwe jaar. Het meest sympathieke is dat met een bubbeltje dat uw organisatie naar uw medewerkers heeft toegestuurd. Proost!

Bijlagen bij dit bericht

Krachtig presenteren met PowerPoint
E-learning | VideoCollege 34 minuten
Motiveren
E-learning | VideoCollege 14 minuten
Hoe motiveer ik werknemers?
Vraag & antwoord