Appen achter het stuur, wanneer mag het wel?

15 mei 2018 | Door redactie

Dat u niet handheld mag bellen als u autorijdt, zal u wel bekend zijn. Ook mag u achter het stuur niet appen, sms’en of e-mails lezen. Daarnaast is het verboden om uw telefoon tijdens het rijden tussen uw oor en schouder te klemmen. Wat mag u wel?

U mag uw telefoon alleen handsfree bedienen via uw dashboard, als u deze voor het rijden al heeft ingesteld. Ook is spraakbediening toegestaan. Maar wat nu als u onderweg naar het werk of een zakenafspraak de ringtone of WhatsApp-tone van uw collega hoort? U mag onder het rijden het bericht lezen noch beantwoorden.

Appen als het voertuig stilstaat

Moet u dan dus wachten tot u op uw werk bent? Niet noodzakelijk. Er zijn momenten waarop u volgens de Rijksoverheid, als u in de auto zit, uw telefoon in de hand mag nemen en mag appen. Al deze momenten zijn, uiteraard, als het voertuig stilstaat. De belangrijkste momenten op een rij:

  • In de file
  • Voor een stoplicht
  • Voor een geopende brug
  • Op een parkeerplaats of parkeerhaven

Een vluchtstrook is geen parkeerplaats

Toch belangrijk om nog even te melden: een vluchtstrook is géén parkeerplaats. Een vluchtstrook mag alleen gebruikt worden in geval van nood, bijvoorbeeld bij pech of een ongeluk. Daarom mag u hier niet even stilstaan om uw berichtjes in WhatsApp (tool) te lezen en te versturen.