Arbomaatregelen op de werkvloer bij uitbraak coronavirus

Op dit moment is er nog geen aanwijzing dat het Chinese coronavirus in Nederland is opgedoken. Maar dat kan natuurlijk ieder moment gebeuren. Het RIVM benadrukt dat dit geen reden is voor paniek en geeft antwoord op een aantal vragen.

31 januari 2020 | Door redactie

Hoewel het nieuwe coronavirus nog niet in Nederland gesignaleerd is, vragen arboprofessionals zich waarschijnlijk al af wat ze kunnen doen als het zover mocht komen. Een voor de hand liggende reactie is natuurlijk het dragen van mondkapjes als preventieve maatregel. Toch raadt het Rijksinstituut voor Milieuhygiëne (RIVM) dit af voor iedereen die niet in de zorg of op een laboratorium werkt. Het gebruik ervan luistert namelijk erg nauw. Zo moeten het de juiste kapjes zijn, die zowel mond als neus goed afsluiten. Bovendien moeten de kapjes meerdere malen per dag vervangen worden. Instellingen die met de mondkapjes, of ‘maskers’ zoals het RIVM ze noemt, gaan werken moeten dus een zeer ruime voorraad inslaan. Ook moeten ze de medewerkers goed instrueren over het juiste gebruik.

Regelmatig handen wassen

Bij een eventuele uitbraak in Nederland is het goed alle medewerkers nog eens te wijzen op de normale hygiënemaatregelen op de werkvloer die ook geadviseerd worden om griep te voorkomen. Regelmatig handen wassen dus. Eventueel kan er desinfecterende handgel uitgedeeld worden. Omdat zaken als muizen, toetsenborden, deurkrukken en drukknoppen bekende verzamelplaatsen voor bacteriën en virussen – zoals corona – zijn, is het goed de schoonmakers te vragen hier extra aandacht aan te besteden. Denk ook aan de flexplekken. Wijs daarnaast op het nut van goed ventileren; regel desnoods dat de airco een extra onderhoudsbeurt krijgt.

Bijlagen bij dit bericht