Bewust bezig met gezondheid op de werkvloer

Zeker in het huidige coronatijdperk wordt het belang van gezonde en vitale werknemers nog eens onderstreept. Werkgevers kunnen daar ook het nodige aan doen. Voortvloeiend uit het Nationaal Preventie-akkoord is daarom ter ondersteuning het platform Vitaal Bedrijf gelanceerd.

15 december 2020 | Door redactie

De overheid wil graag dat werkgevers bewust bezig zijn met gezondheid op de werkvloer. Zij profiteren daar zelf van, met werknemers die zich minder vaak ziek melden en langer door kunnen werken. Goed vitaliteitsbeleid kan dus lonen. Om hierbij te helpen, is het platform Vitaal Bedrijf in het leven geroepen. Werkgevers kunnen hier een scan doen die hun vertelt hoe het gesteld is met de vitaliteit in hun bedrijf. Hierdoor weten ze ook waar de verbeterpunten liggen. Medewerkers kunnen hier (anoniem) dingen aan toevoegen, zodat een compleet beeld ontstaat. Vervolgens kan een werkgever een adviesgesprek aanvragen of in zee gaan met een van de partners van het platform om het gewenste resultaat te behalen.

Vitaliteitsportfolio opbouwen

De partners zijn gekoppeld aan een thema, bijvoorbeeld ‘mentale balans’, ‘alcohol’ (tool) of ‘bewegen’. Een voorbeeld van dat laatste is de app ‘Ommetje’, ontwikkeld door de Hersenstichting samen met neuropsycholoog Erik Scherder. De app moet het leuk maken om in beweging te komen, en binnenkort wordt ook een versie voor bedrijven geïntroduceerd. Organisaties kunnen via de site een vitaliteitsportfolio opbouwen. Dat is gekoppeld aan een vignet: de organisatie mag dan het vignet ‘Vitaal bedrijf’ voeren.  

Bijlagen bij dit bericht