Boete voor roken op de werkplek fors gestegen

15 augustus 2011 | Door redactie

U bent als werkgever wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat uw medewerkers geen last hebben van tabaksrook. Heeft u medewerkers in uw organisatie die bewust uw rookbeleid dwarsbomen, dan kunt u streng optreden. Dit kunt u maar beter doen voordat uw organisatie een boete krijgt. Bij overtreding van de Tabakswet, kunt u sinds 1 augustus namelijk een nóg hogere boete ontvangen.

Sinds 1 augustus zijn de boetes voor een overtreding van de Tabakswet verdubbeld. Heeft u medewerkers die roken op de werkplek, dan kunt u een boete krijgen van € 600. Eerder was deze boete nog € 300. Is uw organisatie vaker betrapt op overtreding van de Tabakswet, dan kan de boete oplopen tot € 4.500. U kunt overigens een online quickscan doen om te kijken of uw organisatie niet de Tabakswet overtreedt. Zijn er medewerkers die bewust uw rookverbod overtreden, dan kunt u streng optreden door bijvoorbeeld met ontslag te dreigen.

Ontslag geoorloofd na roken op de werkplek

Medewerkers van een aardappelzetmeelfabrikant brachten zichzelf aardig in de problemen, nadat zij hadden gerookt in de bedieningsruimte van de fabriek. De werkgever had hen hier eerder herhaaldelijk op aangesproken. In de organisatie gold een streng rookverbod, omdat het explosiegevaar in de fabriek groot was. Toen de werkgever zijn medewerkers opnieuw betrapte met een brandende sigaret in hun hand, werden de medewerkers op staande voet ontslagen. Volgens FNV Bondgenoten hebben de medewerkers weinig kans als zij het ontslag aanvechten bij de rechter, omdat zij meerdere keren zijn gewezen op het gevaar van roken in de fabriek.