Bomenkompas helpt bij preventie hooikoortsklachten

14 april 2023 | Door redactie

Ongeveer 20% van alle Nederlanders heeft last van hooikoorts. De klachten die zij daardoor ervaren kunnen ook op het werk voor hinder zorgen. Om te bevorderen dat bij de inrichting van het landschap rekening wordt gehouden met pollen die door vegetatie worden veroorzaakt, is het Bomenkompas ontwikkeld.

Voor mensen met hooikoorts heeft het begin van de lente ook nadelige effecten. Zij kunnen allerlei gezondheidsklachten krijgen als ze in een omgeving wonen of werken waar veel pollen in de lucht zitten die allergische reacties veroorzaken. Vooral werknemers die buitenwerk moeten doen, kunnen dit niet vermijden en moeten een aantal maanden werken met een loopneus, benauwdheid, tranende ogen en hoofdpijn. Bioloog en onderzoeker Letty de Weger van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) pleit ervoor bij de inrichting van woon- en werkgebieden rekening te houden met de mate waarin bomen allergeen-pollen produceren.

Aanplant rond kantoorgebouwen

Daarom heeft ze een Bomenkompas ontwikkeld waarin bomen hierop zijn ingedeeld. Natuurlijk dient het Bomenkompas allereerst voor beleidsmakers, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen om te kijken of nieuwe aanplant behoort tot de gewassen die voor allergie kunnen zorgen. Maar dit kompas kan eveneens gebruikt worden als er nieuwe aanplant rond kantoorgebouwen moet komen. Ook dan is het prettig voor mensen met hooikoorts als daar rekening mee wordt gehouden.

Klachten door hooikoorts verminderen

Door te variëren in soorten bomen, kunnen hooikoortsklachten sterk verminderd worden. Nu worden in Nederland veel berken gebruikt voor de inrichting van de leefomgeving, terwijl deze de waarde ‘zeer sterk’ voor allergeniciteit heeft. Hetzelfde geldt voor de els en de hazelaar. Afwisseling met niet-allergene bomen verbetert de omgeving voor hooikoortspatiënten. Bij buitenwerk zijn pollen helaas niet te vermijden. Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) kunnen enige verlichting bieden: denk aan het dragen van een zonnebril en bepaalde kleding om de huid te beschermen. Douchen na het buitenwerk om de pollen af te spoelen, kan ook helpen.