CO2-gehalte geeft indicatie of lucht verversen nodig is

1 september 2020 | Door redactie

Inmiddels komt er meer aandacht voor de rol van ventilatiesystemen bij het verspreiden van het coronavirus. Maar het is niet altijd bekend hoe het ventilatiesysteem presteert, zeker niet als je huurder bent. De hoeveelheid CO2 in de lucht kan een indicatie zijn.

Vlag EngelsThis news article is also available in English

Ventilatiesystemen die niet goed zijn onderhouden of die staan afgesteld op recirculeren (de aanwezige binnenlucht filteren en opnieuw gebruiken), kunnen mogelijk bijdragen aan het verspreiden van het coronavirus. Er wordt nu dan ook geadviseerd om goed te ventileren en vooral verse buitenlucht binnen te laten. Veel ventilatiesystemen doen dat al, maar organisaties die in een gehuurd pand zitten, weten vaak niet hoe het systeem is ingesteld. Ook kent ieder kantoor wel ruimtes waar amper ventilatie plaatsvindt.

CO2-niveau indicatie

Een goede indicatie kan dan het CO2-niveau van de lucht zijn. Dat zegt natuurlijk niet rechtstreeks iets over de kans op virussen, maar als het gehalte te hoog is, is het in ieder geval duidelijk dat er verse lucht moet komen. Volgens de NRC heeft buitenlucht een CO2-concentratie van 400 parts per million (ppm). In een gebouw mag de concentratie in een ruimte tussen de 800 en 1.200 ppm bedragen; dat is mede afhankelijk van het gebruik. Bedraagt de concentratie 1.500 ppm of meer, dan is het ook te ruiken. Er hangt dan een bedompte lucht.

Afstellen ventilatiesysteem

Bij het afstellen van het ventilatiesysteem is het belangrijk hoeveel verse lucht er wordt ingelaten. De norm per persoon verschilt per ruimte, afhankelijk van de functie. Maar in bestaande bouw is volgens de NRC de norm zo krap dat er in de praktijk al gauw een hoge concentratie CO2 ontstaat. Gelukkig is dit wel te meten met een speciale CO2-meter. Zo’n apparaatje kost rond de € 200, afhankelijk van de functionaliteit. Meet het te hoge waarden, dan moeten ramen en deuren open! 

Bijlagen bij dit bericht