Damp van e-sigaret blijkt gevaarlijker dan gedacht

12 mei 2020 | Door redactie

Bij het bieden van hulp om werknemers te laten stoppen met roken, moeten zeker ook de gebruikers van de e-sigaret betrokken worden. Het Trimbos-instituut meldt dat de e-sigaret niet alleen gevaarlijker is dan tot nu toe gedacht, maar zeker voor jongeren mogelijk een opstapje is naar de echte sigaret.

Mensen die moeite hebben om te stoppen met roken, nemen vaak hun toevlucht tot de e-sigaret. Hun veronderstelling is, dat ze dan in ieder geval een product gebruiken dat minder schadelijk is voor de gezondheid. Volgens het Trimbos Instituut heeft de e-sigaret weliswaar minder slechte gevolgen dan de gewone sigaret, maar er blijken wel meer schadelijke effecten te zijn dan tot nu toe werd aangenomen. De damp die de e-sigaret uitstoot, bevat stoffen zoals nicotine en propyleenglycol, en (sporen van) giftige en carcinogene stoffen. Dus zowel de e-roker als zijn omgeving staan nog steeds bloot aan stoffen die de gezondheid aan kunnen tasten (tool). Omdat de e-sigaret nog relatief kort op de markt is, zijn er nog geen cijfers over de langetermijn-effecten.

Opstapje voor jongere gebruikers

Een andere reden om gebruikers van de e-sigaret hulp te bieden bij het helemaal stoppen, is het feit dat deze kan dienen als opstapje naar echte sigaretten. Dat geldt dan waarschijnlijk vooral voor jongere gebruikers. Volgens het Trimbos Instituut heeft 27,5% van de scholieren tussen 12 en 16 jaar weleens een e-sigaret opgestoken. Bij de mbo- en hbo-studenten tussen de 16 en 18 jaar is die groep nog groter, namelijk 44%. Zij worden aangetrokken door de zoete smaakjes die fabrikanten aan de e-sigaret meegeven. Ook is het product betaalbaar. Het Trimbos-instituut is bang dat jongeren daardoor eerder het roken gaan proberen en dat een deel van hen later alsnog overstapt. onderzocht de e-sigaret in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

Bijlagen bij dit bericht