Extra aandacht voor tekenbeten en Lyme

15 april 2015 | Door redactie

Van 13 tot 19 april is het de jaarlijkse Week van de teek. In deze week wordt extra aandacht gevraagd voor tekenbeten en de gevaren van ziekte van Lyme die via tekenbeten wordt verspreid. Deze ziekte kan een beroepsziekte zijn. Zorg dus dat u op de hoogte bent van de gevaren!

Zoals u vorig jaar al kon lezen in het bericht 'Preventie en voorlichting in week van de teek'  is het belangrijk dat u als arboprofessional op de hoogte bent van de gevaren van tekenbeten en de ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme is voor werknemers die tijdens hun werk worden gebeten door een besmette teek namelijk aangemerkt als beroepsziekte en kan langdurige gevolgen hebben voor de gezondheid van de werknemer.

Informatie en preventie belangrijk

Het is dus belangrijk dat werknemers weten hoe ze moeten omgaan met mogelijke tekenbeten. De Stichting Gezondheidszorg Agrarische Sectoren (Stigas) heeft een korte animatiefilm (YouTube) gemaakt die uitlegt hoe het hele lichaam na een dag in het groen goed gecontroleerd hoort te worden op teken. Door werknemers te wijzen op het belang van deze controle, helpt u hen een routine op te bouwen. Zo’n controle duurt maar een paar minuten. Hoe eerder de ziekte van Lyme geconstateerd wordt, hoe beter de behandeling aanslaat en hoe korter het ziekteverzuim duurt.

Registratiesysteem brengt risico’s beter in kaart

Naast de animatiefilm is er ook een registratiesysteem opgezet. Het is de bedoeling dat werknemers registeren waar en wanneer zij door een teek gebeten zijn. Dit moet meer inzicht geven in vragen als:

  • Op welke lichaamsdelen bijten teken het vaakst?
  • Waar in Nederland komen de meeste teken voor?
  • Bij welke werkzaamheden en in welk jaargetijde is het risico op een tekenbeet het grootst?

Hierdoor kunnen preventieve maatregelen beter aangepast worden op de risico’s. Meer informatie vindt u op de website weekvandeteek.nl.