Geen eigen risico meer voor stoppen met roken via arts

13 februari 2020 | Door redactie

Sinds begin januari is het aantrekkelijker geworden om werknemers te helpen bij het stoppen met roken. Het gaat namelijk onder bepaalde voorwaarden niet meer ten koste van het eigen risico van degene die stopt. Dat kan een extra stimulans zijn.

Sinds 1 januari 2020 wordt het eigen risico niet meer aangesproken als werknemers gebruikmaken van programma’s die hen helpen om te stoppen met roken. Daar zijn wel drie voorwaarden aan verbonden. Ten eerste moet deelname aan zo’n programma lopen via een huisarts, verloskundige of bedrijfsarts. Ten tweede moet deze behandeling gecombineerd worden met een zogenoemd ‘gedragsprogramma’. De aanpak steunt dan op twee pijlers: medicatie en gedragsverandering. Een derde voorwaarde is dat het vervallen van het eigen risico alleen geldt voor medicijnen en methoden waarvan algemeen erkend is dat ze effectief zijn. Een alternatieve methode als acupunctuur valt er bijvoorbeeld niet onder. Iedere ziektekostenverzekeraar moet dit in 2020 aanbieden, maar het is wel goed de polisvoorwaarden nog te controleren.  

Grote behoefte aan hulp

Het is wel duidelijk dat er grote behoefte is aan hulp bij stoppen met roken. Organisaties kunnen hier dus goed op inspringen door werknemers hierbij te helpen of zelf te investeren in een ‘stoppen-met-roken-programma’. Dit kan bijdragen aan de preventie van ziekteverzuim. Bij de drie grootste verzekeraars klopten in 2018 40.000 mensen aan voor een cursus of het vergoeden van medicatie om de sigaret voorgoed vaarwel te kunnen zeggen. Uiteindelijk profiteren organisaties er ook van. Volgens het Trimbos Instituut verzuimen rokers vaker (tool): zware rokers meer dan twee keer zo vaak als nooit-rokers. Ook becijferde het CBS ooit dat een roker ongeveer 150 uur per jaar weg is van zijn werkplek om een sigaret op te steken.  

Meer informatie over rookvrij werken vindt u in de toolbox Zo maakt u de stap naar rookvrij werken.

Bijlagen bij dit bericht

Verzuim op de werkvloer deel 1
E-learning | VideoCollege 15 minuten
Verzuim op de werkvloer deel 2
E-learning | VideoCollege 27 minuten