Gezonde voeding op het werk draagt bij aan preventie

31 mei 2022 | Door redactie

De invloed van de werkgever op gezond gedrag van werknemers is klein, maar niet nihil. Werkgevers die gezonde voeding aanbieden in het bedrijfsrestaurant geven daarmee een goed voorbeeld. Het Radboudumc gaat een stap verder en geeft ook een tijdelijke financiële prikkel.

Het Radboudumc neemt in de week van 30 mei tot en met 6 juni 2022 de BTW die werknemers moeten betalen voor groenten en fruit uit het bedrijfsrestaurant voor zijn rekening. Het medisch universitair centrum wil daarmee het belang van gezonde voeding voor de preventie van gezondheidsklachten onderstrepen. Daarnaast doet het met de actie 'Appels en prei BTW-vrij' een oproep aan de politiek om serieus werk te maken van de plannen voor afschaffing van BTW op groenten en fruit. Deze zijn vaak duurder dan ongezonde alternatieven en door de economische omstandigheden voor een groeiende groep mensen te duur.

Gezonde voeding voor gezonde arbeidsomstandigheden

Door de actie 'Appels en prei BTW-vrij' hoeven werknemers van het Radboudumc in het bedrijfsrestaurant tijdelijk minder te betalen voor groente en fruit. Het ziekenhuis wil hiermee laten zien dat het aanbieden van gezonde voeding bijdraagt aan gezonde arbeidsomstandigheden. Ook helpt gezonde voeding bij het voorkomen van de tien meest voorkomende (chronische) aandoeningen, waaronder diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en dementie. Organisaties die geen bedrijfsrestaurant hebben, kunnen hun werknemers bijvoorbeeld werkfruit aanbieden. De wisselende personeelsbezetting door corona is op te vangen met een flexibel abonnement. Ook het aanbieden van gezonde alternatieven bij een borrel of bedrijfsuitje helpt bij de bewustwording.

Aanbieden preventief medisch onderzoek

Werkgevers die meer willen met het stimuleren van een gezonde leefstijl kunnen overwegen hun werknemers een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) (tool) aan te bieden. Dit onderzoek kijkt niet alleen naar de werkgerelateerde gezondheidskwesties, maar ook naar leefstijl en sociale omgeving. Denk aan eetgewoonten, alcohol- en medicijngebruik, gebruik van nicotine en de hoeveelheid (sport)activiteiten. Dit onderzoek kan alleen plaatsvinden op vrijwillige basis en de ondernemingsraad (OR) heeft instemmingsrecht op het invoeren ervan. De geanonimiseerde resultaten van het onderzoek kan de werkgever gebruiken als input voor het arbobeleid.