Help vastende collega’s de ramadan door

24 juni 2015 | Door redactie

De ramadan is inmiddels begonnen. Misschien merkt u daar helemaal niks van op uw werk. Maar reken maar dat uw vastende collega’s het best zwaar hebben. De ramadan valt nu immers midden in de tijd met de langste dagen.

Werknemers die meedoen aan de ramadan zullen tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten, drinken, roken of vrijen. Zij kunnen last hebben van verschillende klachten, zoals concentratieproblemen, humeurigheid, vermoeidheid of stemmingswisselingen. Ook kan het voor hen vervelend te zijn om de pauze door te brengen tussen werknemers die wel eten. Uw werkgever kan vastende werknemers tegemoet te komen door hen tijdelijk minder zware werkzaamheden te geven of flexibele arbeidstijden en pauzes toe te staan.

Flexibel omgaan met pauzes

Als het werk het toelaat, kan uw werkgever afspreken dat vastende werknemers flexibel om kunnen gaan met het nemen van pauzes, zodat die waar mogelijk aansluiten op de vastentijden. Een overzicht van de vastentijden in 2015 vindt u in de tool Vastentijden ramadan 2015. Uw werkgever moet zich natuurlijk wel aan de Arbeidstijdenwet houden. Die verplicht het volgende:

  • Minimaal 30 minuten pauze na elke 5,5 uur werk. De pauze mag worden gesplitst in twee keer een kwartier.
  • Minimaal 45 minuten pauze als de werknemer langer dan tien uur werkt. De pauze mag worden gesplitst in meerdere pauzes van minimaal een kwartier.

In de cao die voor uw organisatie geldt, kunnen afwijkende regels staan.