Houd rekening met de ramadan

1 juni 2015 | Door redactie

Donderdag 18 juni 2015 begint de ramadan. Voor medewerkers die deelnemen aan de ramadan betekent dit dat zij niet eten, drinken, roken of vrijen tussen zonsopkomst en zonsondergang. Omdat het vasten ook gevolgen kan hebben voor het functioneren en de veiligheid van uw medewerkers, doet u er goed aan maatregelen te treffen.

Abonnees hebben in MT Rendement 4-2015 op pagina 9 al kunnen lezen over de ramadan en de mogelijke gevolgen voor de werkvloer. Medewerkers die vasten kunnen last hebben van vermoeidheid, humeurigheid, stemmingswisselingen of concentratieproblemen. Ook kunnen zij het als storend ervaren om tijdens de lunchpauze te worden omringd door etende collega’s. Om hen tegemoet te komen, kunt u de volgende opties voorstellen:

  • minder zware werkzaamheden;
  • flexibele arbeidstijden en pauzes (houd u echter wel aan de Arbeidstijdenwet!);
  • onderling diensten ruilen met niet-vastende medewerkers.

Vastende medewerkers tegemoet komen is ook in uw belang

Uw vastende medewerkers tegemoet komen tijdens de ramadan is ook in uw eigen belang. De genoemde bijverschijnselen van het vasten kunnen leiden tot gevaarlijke situaties op de werkvloer. En dat geldt helaas niet alleen voor het werk met zware machines of bijvoorbeeld hoogtewerkers. Zo kunnen concentratieproblemen funest zijn voor al het werk dat nauwkeurig uitgevoerd moet worden. Hoewel de gevolgen van een klein foutje in de administratie misschien nog best te overzien zijn, geldt dit bijvoorbeeld niet voor het toedienen van medicijnen in de zorg.