Laat uw medewerkers stoppen met roken!

29 mei 2015 | Door redactie

Zondag 31 mei 2015 is het World No Tabacco Day. Deze wereldwijde campagne van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moedigt mensen aan om 24 uur lang geen tabak te gebruiken. De campagne is een mooie aangelegenheid om uw medewerkers te wijzen op hun eigen gezondheid en om hen te stimuleren te stoppen met roken.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vraagt met de campagne World No Tabacco Day aandacht voor de verstrekkende gevolgen van het gebruik van tabak. De cijfers uit de Tabacco Factsheet liegen er niet om. Zo eist tabak het leven van maar liefst de helft van de tabaksgebruikers. Wereldwijd overlijden er ieder jaar zo’n 6 miljoen mensen aan de gevolgen van roken en nog eens 600.000 aan de gevolgen van meeroken.
In vergelijking met de rest van de wereld, steek Europa er met kop en schouders bovenuit wat betreft het aantal doden als gevolg van tabak. Zo is maar liefst 16% van de doden boven de 30 jaar in Europa toe te schrijven aan de gevolgen van het gebruik van tabak. Ter vergelijking: in Afrika ligt dit percentage op 3% en in landen in het Oostelijke Middellandse zeegebied (denk aan: Griekenland, Turkije, Frankrijk, Italië) op 7%.

Manieren om uw medewerkers te laten stoppen met roken

Uw organisatie is gebaat bij gezonde medewerkers. Het kan dus geen kwaad om uw medewerkers te attenderen op de schadelijke gevolgen van roken en om hen te stimuleren te stoppen met roken. Dit kunt u doen door voorlichting te geven maar ook door roken binnen uw organisatie zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor uw medewerkers. Zo bent u volgens de Arbowet verplicht ervoor te zorgen dat werkplekken rookvrij zijn. U bent echter niet verplicht om ook een riante rookruimte in te richten voor rokende medewerkers. U kunt hen ook gewoon buiten laten roken. Dat is – vooral in de winter ­– een stuk oncomfortabeler. Ook hoeft u niet toe te staan dat rokende medewerkers naast hun reguliere pauze rookpauzes houden.
Wilt u het iets rigoureuzer aanpakken, dan kunt u uw medewerkers een cursus stoppen met roken aanbieden. Onder de volgende voorwaarden kan dit onder de werkkostenregeling (WKR) onbelast:

  • De cursus is onderdeel van het arboplan van uw organisatie.
  • U heeft het initiatief genomen voor de cursus.