Leefstijl kan bepalend zijn voor verloop coronabesmetting

Onderliggende aandoeningen blijken grote invloed te hebben op het verloop van een coronabesmetting. Er is nu nog geen uitzicht op een vaccin of medicijn. 1.600 zorgprofessionals doen daarom een oproep om met z’n allen hard te werken aan het verbeteren van de leefstijl.

19 mei 2020 | Door redactie

Inmiddels is het duidelijk dat er verband bestaat tussen de ernstigste vormen van een coronabesmetting en onderliggende aandoeningen als diabetes, hoge bloeddruk, obesitas en hart- en vaatziekten. Aandoeningen die voor een groot deel wortelen in de leefstijl. Van degenen die aan corona zijn overleden, had volgens de NOS 43,5% hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk. 25% had diabetes type 2. Omdat er voorlopig geen vaccin of medicijn beschikbaar is, valt er veel te winnen bij een verbetering van de leefstijl. Mensen die in de basis fit zijn, hebben meer weerstand tegen een coronabesmetting.

Werkgever kan helpen

Een grote groep van 1.600 zorgprofessionals doet daarom vandaag een oproep. Niet alleen de politiek, maar ook werkgevers en ‘de Nederlander’ zelf: allemaal kunnen ze een rol spelen bij het verbeteren van de leefstijl. En de urgentie is groter dan ooit, betoogt deze groep van onder andere artsen en wetenschappers. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een aanbod van verantwoorde voeding en dranken in de kantine (tool) of automaten. Ook kunnen ze een fiets van de zaak aanbieden en actief wijzen op de gezondheidswinst door meer beweging, zoals lunchwandelen of de trap in plaats van de lift.

'Seven minute workout'

Werknemers zelf kunnen ook het nodige doen. Ze kunnen het initiatief nemen om lunchwandelgroepjes op te richten, maar ook een of twee keer per dag een korte pauze gebruiken om gezamenlijk een aantal oefeningen te doen. De ‘seven minute workout’ (tool) is daar bijvoorbeeld heel geschikt voor. Thuiswerkers moeten regelmatig even een actieve pauze nemen. Verder kunnen mensen individueel hun voedingspatroon onder de loep nemen.