Meer geld naar preventie en gezondheidsbevordering

10 oktober 2017 | Door redactie

Er komt een ‘nationaal preventieakkoord’ en het kabinet trekt ruim 2 miljard uit om te investeren in ouderenzorg. Daarbij moet extra aandacht komen voor de ondersteuning voor mantelzorgers.

Het kabinet Rutte III trekt deze kabinetsperiode € 170 miljoen uit voor preventie en gezondheidsbevordering, daarna € 20 miljoen per jaar. Er komt een ‘nationaal preventieakkoord’ dat gesloten wordt met patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten, sportverenigingen en -bonden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. In het akkoord komt de nadruk te liggen op het bestrijden van roken en overgewicht. Ter ondersteuning hiervan wordt de tabaksaccijns verhoogd.

Afspraken voor ondersteuning mantelzorgers

Om te bevorderen dat ouderen langer thuis kunnen blijven, is de hulp van mantelzorgers onmisbaar. Er moet meer aandacht komen voor de toenemende druk van mantelzorgers.  Het kabinet gaat hiervoor afspraken maken met gemeenten over ondersteuning van mantelzorgers, zoals respijtzorg en dagopvang, goede communicatie over het aanbod en de gebruikelijke hulp. Om gebrek aan zorgpersoneel op te vangen, wordt in deze kabinetsperiode € 40 miljoen beschikbaar gesteld voor ontwikkelingen en toepassingen van digitaal ondersteunde zorg en werkwijzen (e-health).