Met preventie is bedrijfsbrand vaak te voorkomen

7 januari 2020 | Door redactie

Organisaties die te maken krijgen met brand, moeten natuurlijk allereerst zorgen dat er een goed vluchtplan is en dat iedere werknemer het pand ongedeerd kan verlaten. Maar bijna de helft van de getroffen organisaties komt de gevolgen van de brand nooit meer te boven en gaat failliet. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van bedrijfsbrand?

Ieder jaar is het zo’n zes- tot achtduizend keer raak. Dan breekt er brand uit bij een bedrijf. Tijdens kantooruren is natuurlijk de allereerste prioriteit om iedereen veilig naar buiten te krijgen. Kantoorpanden met een gebruiksoppervlak van meer dan 500 m² of meer dan één verdieping moeten verplicht een brandmeldinstallatie hebben. Daarmee gaat een wettelijke verplichting samen om ook een ontruimingsplan (tool) te hebben en regelmatig een ontruimingsoefening te doen. Voor het ontruimingsplan bestaat een NEN-norm, namelijk NEN  8112.

Belangrijkste oorzaken

Daarnaast is het echter goed om ook een preventieve aanpak (tool) te hanteren. Het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening (NIBHV) heeft de vijf belangrijkste oorzaken van bedrijfsbranden op een rij gezet. Het zijn achtereenvolgens:

  • menselijk handelen
  • brandstichting
  • defecte of verouderde elektra
  • brand die overslaat van een ander pand
  • blikseminslag

Preventie bij werkzaamheden

Onder ‘menselijk handelen’ vallen ook werkzaamheden. Dan is brand bijvoorbeeld een gevolg van een verkeerd uitgevoerde installatie (zoals kortsluiting) of van werkzaamheden met vuur (zoals reparaties aan het dak). Speciaal voor dergelijke gelegenheden is op checklistbrand.nl een formulier te vinden waarop de risico’s van de geplande werkzaamheden samen met de uitvoerder van de werkzaamheden worden geïnventariseerd. Dan zijn gerichte preventieve maatregelen te nemen.

Bijlagen bij dit bericht