Ook dagelijkse portie beweging schiet er momenteel bij in

Mensen werken massaal thuis en gaan zo min mogelijk naar buiten. Waarschijnlijk zal die situatie ook nog wel even duren. Nog los van de vraag of men tijdens het werken achter de laptop wel voldoende beweegt: mensen lopen nu ook de kans om überhaupt te weinig te bewegen en zo aan conditie in te boeten.

23 april 2020 | Door redactie

Nu het land in ‘lock down’ is, kunnen werknemers ook niet hun normale sportactiviteiten ondernemen. Sportscholen zijn dicht, er wordt niet gevoetbald en in het zwembad kabbelt het water zonder zwemmers. Ze zitten nu ook al vaak de hele dag achter de laptop, dus het is een uitdaging om onder deze omstandigheden toch fit te blijven. De twee gevolgen die mensen het eerste zullen merken van de terugval in beweging is een achteruitgang van de conditie en de toename van het gewicht. Naarmate deze situatie langer duurt, is het moeilijker om het verloren terrein terug te winnen.

Dagelijks online sportklasje

Het is dus belangrijk om als organisatie werknemers te wijzen op het belang te blijven bewegen en hier ook ondersteuning in te bieden. Dat kan door een aantal oefeningen aan te bieden die ook thuis makkelijk kunnen worden uitgevoerd of door dagelijks een ‘online sportklasje’ voor werknemers te organiseren. Wijs werknemers er verder op dat ze ook proberen iedere dag even naar buiten te gaan als dat veilig kan, of een stuk te gaan fietsen.

40% minder tijd

Volgens pensioenuitvoerder BeFrank sporten mensen op dit moment twee uur per week minder dan in een normale situatie. Omgerekend in cijfers zou er in de huidige situatie 40% minder tijd besteed worden aan bewegen. 33% van de mensen houdt zich helemaal niet bezig met sportieve activiteiten, volgens BeFrank een stijging van 8% ten opzichte van de normale situatie.