Ook in coronatijd veilig de auto delen met een collega

Nu het vaccineren tegen corona op gang komt, willen collega’s misschien met elkaar meerijden naar de vaccinatielocatie. In een auto kan dat behoorlijk veilig, omdat er heel goed geventileerd kan worden. Dit concludeert Amerikaans onderzoek.

5 januari 2021 | Door redactie

Voor het merendeel van de zorgwerknemers – en trouwens voor een groot deel van de volwassenen – zal de coronavaccinatie plaatsvinden op een centrale locatie. Dat betekent dus veel noodzakelijke reizen. Bovendien moeten die twee keer gemaakt worden, want er zal ook nog sprake zijn van een herhalingsenting. Het zou dus heel efficiënt zijn als collega’s met elkaar kunnen pendelen in één auto. Maar is dat wel veilig? Behoorlijk, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het is namelijk mogelijk om heel goed te ventileren in een auto. Logischerwijs is de optimale ventilatie: alle ramen open. Dat is echter in de winter weinig comfortabel. Uitgaande van een situatie waarin de bestuurder linksvoor zit en de passagier rechtsachter, is de op één na gunstigste optie om voorin het rechter raam (gedeeltelijk) open te zetten en achterin het linker raam.

Luchtstroom isoleert chauffeur en passagier van elkaar

Daarmee wordt een luchtstroom gecreëerd die bestuurder en passagier van elkaar isoleert. Uit preventieoogpunt erg effectief. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in Science Advances. Daarin namen ze diverse scenario’s mee, waarbij ze gebruikmaakten van computermodellen en rookmachines om luchtstromen te kunnen volgen. Het uitgangspunt was een auto die een snelheid heeft van 80 kilometer per uur. Bij een lagere snelheid zouden de ramen volledig open moeten staan om de luchtstroom op gang te houden. Verder is het natuurlijk ook nog steeds belangrijk om een mondkapje te dragen.