Opname op intensive care kan nog lang voor klachten zorgen

Als werknemers een opname op de intensive care hebben doorgemaakt, kunnen zij in het jaar na hun opname allerlei nieuwe klachten ontwikkelen. Deze kunnen leiden tot slechter functioneren of langdurig verzuim. Dit blijkt uit een langdurig onderzoek door het Radboudumc.

16 februari 2021 | Door redactie

Een opname op de intensive care (IC) kan allerlei vervelende gevolgen hebben, los van de aandoening waardoor iemand op de IC belandde. Onderzoek onder coördinatie van het Radboudumc bracht klachten aan het licht als vermoeidheid, slechter lichamelijk functioneren, angstgevoelens en depressie. 12% van de deelnemers aan het onderzoek meldde bijvoorbeeld geheugen- en concentratieproblemen. Sommige patiënten ontwikkelden zelfs een posttraumatische stress-stoornis.

Extra aandacht voor voormalig IC-patiënt 

Werknemers die dit overkomt, doen er vaak lang over om hun werk weer te hervatten of te kunnen functioneren op hun oude niveau. Soms melden zij zich langdurig ziek. Het helpt dus om preventief in samenwerking met de bedrijfsarts extra aandacht aan iemand te besteden als hij op de IC heeft gelegen. Eventueel kunnen de werkzaamheden aangepast worden.

Goede conditie verkleint kans op klachten 

Het onderzoek van het Radboudumc en zes andere ziekenhuizen loopt op dit moment al onder 5.000 deelnemers en duurt vijf jaar. Nu het eerste jaar daarvan voorbij is, blijkt ongeveer de helft van de aanvankelijk onderzochte 2.345 voormalig IC-patiënten nog klachten te hebben. Deze zijn niet bij iedereen even ernstig. De klachten lijken het hevigst bij mensen die geheel onverwacht op de IC terechtkwamen. Mensen die er al op voorbereid waren, lijken de opname makkelijker te verwerken. Ook blijkt de gezondheid vooraf een rol te spelen. Hoe beter de conditie vóór opname, hoe kleiner de kans op langdurige klachten. Datzelfde geldt voor opleiding. De grootste kans om klachten na een IC-opname te ontwikkelen, lijken lager opgeleide vrouwen te hebben. 40% van de mensen die klachten meldden, is minder gaan werken, nog met ziekteverlof of zelfs helemaal gestopt met werken.

Bijlagen bij dit bericht