Pas op met legionella op kantoor na corona-leegstand

31 maart 2020 | Door redactie

Is het kantoor door de corona-uitbraak enige weken helemaal gesloten? Wees dan bedacht op legionella en neem tijdig maatregelen. Legionellabacteriën vermenigvuldigen zich goed in stilstaand, lauw water, zoals in ongebruikte leidingen.

Door de coronapandemie wordt er massaal thuisgewerkt. Sommige kantoorpanden kennen nog een minimale bezetting, andere worden om de paar dagen bezocht of schoongemaakt. Maar is uw kantoor enige weken werkelijk onbemand, dan kan legionella toeslaan. Deze bacterie stelt het meest prijs op stilstaand, lauw water met temperaturen tussen de 20 en 50 graden. Dat zijn omstandigheden die zich voordoen in ongebruikte warmwaterleidingen. Bacteriegroei is te voorkomen door de leidingen goed door te spoelen voordat ze gebruikt worden.

Wekelijks kranen openzetten

Volgens het RIVM is het voldoende om wekelijks alle kranen een minuut flink open te zetten. Dit kan bijvoorbeeld een verzoek aan de schoonmakers zijn. Bij kantoren die langer leeg staan, moeten de kranen ook langer open blijven. Vergeet andere plekken met stilstaand water niet, zoals luchtbevochtigers, douches en plantenspuiten. Water in reservoirs die verhit worden boven de 60 graden, vormt geen risico.  

Griepachtige klachten en longontsteking

De legionellabacterie verspreidt zich via waterdruppeltjes. Die ontstaan vooral bij verneveling en sproeien. Als iemand door het inademen van de bacterie een besmetting oploopt, verschillen de verschijnselen van griepachtige klachten tot longontsteking – ook de klachten die een coronabesmetting kenmerken. Een legionellabesmetting staat ook wel bekend als Veteranenziekte. Gelukkig is de ziekte makkelijk te voorkomen.