Ramadan 2021 kent opnieuw coronabeperkingen

31 maart 2021 | Door redactie

De ramadan begint dit jaar (waarschijnlijk) op dinsdag 13 april. De tradities rond de islamitische vastenmaand worden voor het tweede jaar op rij gehinderd door de coronamaatregelen. En dit jaar speelt een nieuwe vraag: mag een moslim tijdens het vasten wel een coronavaccinatie ontvangen?

Wanneer de ramadan begint, hangt officieel af van de stand van de maan. De nieuwe maan wordt verwacht op maandag 12 of dinsdag 13 april. Dat is het startschot voor de islamitische vastenmaand. Tijdens de ramadan onthouden deelnemers zich tussen de schemer voor zonsopkomst en zonsondergang van eten, drinken, roken en vrijen. Dit doen ze tijdens de ramadan alleen na zonsondergang, wat ten koste kan gaan van het aantal uren slaap.

Ramadan kan werk beïnvloeden

Werknemers kunnen door het vasten en het slaapgebrek concentratieproblemen krijgen. De ramadan kan dus invloed hebben op hun functioneren. Dit kan zelfs tot gevaarlijke situaties leiden – bijvoorbeeld bij zware werkzaamheden of het werken met machines. Elke werkgever is in het kader van goed werkgeverschap en zorgplicht verplicht om te zorgen voor veilige werkomstandigheden. Maatregelen die werkgevers zo nodig kunnen nemen om vastende werknemers te ondersteunen tijdens de vastenmaand zijn:

  • de vastende werknemers tijdelijk lichte of minder risicovolle werkzaamheden laten verrichten;
  • de werktijden afstemmen op de vastentijden (tabel) zodat vastende werknemers in de gelegenheid zijn om te eten en drinken zodra dat is toegestaan.

Ramadan moet dit jaar weer coronaproof

Voor het tweede jaar op rij krijgen vastende werknemers te maken met de maatregelen tegen het coronavirus. Méér dan één persoon thuis ontvangen, is in strijd met de overheidsrichtlijnen. De iftar, de maaltijd waarmee 's avonds het vasten wordt gebroken en waarbij traditioneel vaak veel mensen bij elkaar zijn, moet dit jaar dus hoofdzakelijk binnen het eigen huishouden plaatsvinden.
Een nieuwe vraag die zich dit jaar voordoet, is of een vastende werknemer die een oproep krijgt voor een coronavaccinatie, deze tijdens het vasten toegediend mag krijgen. De consensus is dat injecties van niet-voedingsmiddelen het vasten niet doorbreken.

Suikerfeest sluit de ramadan af

De ramadan eindigt met het Suikerfeest dat begint op woensdagavond 12 mei. In de wet zijn geen regels voor het Suikerfeest vastgelegd. Een werknemer die hiervoor vrij wil nemen, doet er goed aan de cao te raadplegen. Daarnaast is het mogelijk dat de werkgever afwijkende afspraken heeft gemaakt, bijvoorbeeld in  de arbeidsovereenkomst. Is er niets geregeld, dan zal de werknemer zelf een vakantiedag moeten aanvragen.