Ramadan beperkt nachtrust van moslims

6 juni 2016 | Door redactie

Op 6 juni is de ramadan van start gegaan. Gedurende deze vastenmaand eten, drinken, roken en vrijen moslims alleen als de zon onder is. Dit gaat natuurlijk ten koste van een deel van hun nachtrust.

Islamitische werknemers die deelnemen aan de ramadan eten en drinken alleen nadat de zon is ondergegaan. In juni zijn de dagen lang, dus de vastentijd (tool) duurt tot rond tien uur ’s avonds. Grote kans dat deze werknemers een deel van hun nachtrust opofferen aan een maaltijd. Ontbijten gebeurt tijdens de ramadan voordat de zon opkomt. Dat betekent dat het ontbijt vóór vier uur ’s morgens moet zijn afgerond. Ook dit gaat ten koste van de tijd die de werknemer heeft om te slapen.

Werktijden afstemmen op de ramadan

Het getuigt van goed werkgeverschap als uw organisatie – voor zover de werkzaamheden het toelaten – moslims tegemoetkomt (tool) door de werktijden op de ramadan af te stemmen. Zo is het goed denkbaar dat werknemers ’s morgens wat later willen beginnen en langer doorwerken, bijvoorbeeld een werkdag van 11:00 tot 19:30 uur. Uiteindelijk is uw organisatie gebaat bij uitgeslapen, alerte werknemers. Slaapgebrek kan het reactievermogen van werknemers negatief beïnvloeden.